Bestuurders Conferentie 2020

Hoe maatschappelijk verantwoord zijn uw beleggingen?

Datum: donderdag 3 september 2020
Tijd: 14.00 tot ca. 18.00 uur
BBQ: vanaf 18.00 uur
Locatie: Scheltema – Marktsteeg 1 – Leiden

Digitale Goodiebag

Uw digitale goodiebag staat voor u klaar.
Klik op de rode knop en gebruik uw wachtwoord om toegang te krijgen.

 IPFOS nodigt u van harte uit voor de Bestuurders Conferentie 2020 

Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, is meer dan actueel en menig bedrijf heeft dit hoog op de agenda staan. Beleggers kijken bij investeringen in bedrijven naar de mate waarin zij daadwerkelijk hun CO2-uitstoot terugbrengen. Daarnaast vragen beleggers via ‘engagement’ aandacht van directies voor de impact van ondernemingsactiviteiten op het milieu.

Het is voor pensioenfondsen lastig gebleken te kunnen rapporteren over de mate waarin de beleggingsportefeuille bestaat uit maatschappelijke verantwoordelijke beleggingen. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk om aan te geven welk percentage van de beleggingen van uw fonds maatschappelijk verantwoord is belegd?

Diverse sprekers nemen u mee in vraagstukken over de verschillende varianten van maatschappelijk verantwoord beleggen die afgewogen dienen te worden bij het opbouwen van een beleggingsportefeuille die in hoge mate ESG-, SDG- en maatschappelijk verantwoord ‘proof’ is.  

  • Wat is de impact van klimaatverandering op de beleggingsportefeuille?
  • Wat zijn transitierisico’s en hoe kunnen die in kaart gebracht worden?
  • In welke mate wordt MVO meegenomen in het selectieproces van een vermogensbeheerder?
  • Wat zijn de maatschappelijke megatrends die de wereld(economie) beïnvloeden?
  • Hoe kunnen deze megatrends geïntegreerd worden in de strategische asset allocatie?
  • Hoe kun je ervoor zorgen dat de portefeuille ESG-proof is?
  • Hoe kan ESG/SDG’s geïntegreerd worden binnen de categorie ‘alternatives’?
  • Hoe kunnen MVB en ESG geborgd worden in de beleggingsbeginselen?
  • De pandemie: Hadden wij dat kunnen zien aankomen?
  • Het kweken van vlees: wat zijn de mogelijkheden, wat is de toekomst?

De dag wordt afgesloten met de jaarlijkse zomer BBQ. De BBQ bestaat uit vlees-, vis- en vegetarische producten.

De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: Achmea Investment Management, Aegon Asset Management, Northern Trust, Russell Investments en T. Rowe Price.

Graag zien wij uw aanmelding tegemoet.

Wij hopen van harte u te verwelkomen op donderdag 3 september.

Vriendelijke groet,
Team IPFOS

Agenda

13:30 – 14:00Ontvangst & Registratie 
14:00 – 14:10  Welkom & IntroductieChristiaan Tromp, IPFOS
14:10 – 14:40  ESG megatrends: implicaties voor de asset allocatieGertjan Medendorp,
Aegon Asset Management
14:40 – 15:10  Handelingsperspectief in ESGMark Leeijen,
Achmea Investment Management
15:10 – 15:40  ESG-integratie, voorbij het modewoordManon Savelkouls,
T. Rowe Price
15:40 – 16:05  Pauze 
16:05 – 16:35  

Gecultiveerd vlees, een nieuwe natuurlijke manier om de wereld te voeden                               

Daan Luining,
Meatable
16:35 – 17:05  De portefeuille van de toekomstHelma Verkouw,
Russell Investments
17:05 – 17:35  

Maatschappelijk verantwoord rapporteren, wat kunt u van uw custodian verwachten?

Benjamin Versluijs,
Northern Trust
17:35 – 17:45  Sluiting en Barbecue 

Korte inhoud van de presentaties

ESG megatrends: implicaties voor de strategische asset allocatie
Gertjan Medendorp, Aegon Asset Management

Het wordt steeds gebruikelijker om Environmental, Social & Governance (ESG) – aspecten te integreren in de selectie van aandelen, obligaties en vastgoed. Aan de andere kant zien we tot dusver dat het meewegen van ESG op het niveau van de strategische portefeuilleconstructie minder gebruikelijk is. Tegelijkertijd hebben bijvoorbeeld pandemieën, klimaatverandering en sociale onrust een grote invloed op onze samenleving en de wereldwijde economie. Wij denken dat dergelijke maatschappelijke megatrends kunnen leiden tot interessante investeringskansen, maar ook tot risico’s voor de beleggingsportefeuille. Deze toekomstgerichte inzichten kunnen de robuustheid van de portefeuille verhogen en gebruikt worden voor de Eigen Risico Beoordeling (ERB). In de ERB dient de impact van nieuwe en opkomende risico’s gekwantificeerd te worden.

We presenteren een scoringsmatrix waarmee wij de meest significante maatschappelijke megatrends vanuit een economisch oogpunt identificeren. Vervolgens geven we enkele praktische handvatten hoe deze trends meegewogen kunnen worden bij het vaststellen van het strategisch beleggingsbeleid.

 

Handelingsperspectief in ESG
Mark Leeijen, Achmea Investment Management

Pensioenfondsen willen inzicht in de ESG- en klimaatrisico’s van hun portefeuille. Hiermee kunnen ze gericht tot actie overgaan. Mark Leeijen van Achmea IM bespreekt hoe je dit strategisch inbedt binnen het MVB-beleid en monitort binnen de beleggingscyclus.

 

ESG-integratie, voorbij het modewoord
Manon Savelkouls, T. Rowe Price

ESG-integratie is niet langer vrijblijvend. Sterker nog, wie verantwoord beleggen serieus neemt, zou ESG-integratie een prominente rol in het beleggingsbeleid moeten geven. Het beslaat potentieel al uw beleggingen en kan op lange termijn het grootste verschil maken, maar het is ook een instrument waar nogal wat verwarring over bestaat. Er zijn veel smaken, de transparantie is onderontwikkeld en u heeft weinig invloed op de uitvoering. Hoe kies je in deze omgeving voor een asset manager die past bij uw duurzaamheidsfilosofie, -ambities en -beleid? 

In onze presentatie nemen wij u graag mee naar de praktijk van ESG-integratie en geven u handvatten voor de keuze van ESG-integratie die bij u past.

 

Gecultiveerd vlees, een nieuwe natuurlijke manier om de wereld te voeden
Daan Luining, Meatable

Veel mensen houden van het eten van vlees. De manier waarop dat nu gaat zal niet houdbaar zijn voor de toekomst. Methaan, stikstof, dierziektes en dierenleed zijn grote zorgen als het gaat om traditionele vlees productie. Toch stijgt de vraag naar vlees wereldwijd en zal om iedereen te kunnen voeden nieuwe manieren moeten worden gevonden om dit te doen. Kweekvlees biedt een oplossing om 100% echt vlees te maken zonder de impact op het milieu en dierenleed. Daan Luining, founder en CTO van Meatable vertelt wat kweekvlees is en hoe de toekomst van uw bord eruit zal komen te zien. 

 

De portefeuille van de toekomst
Helma Verkouw, Russell Investments

We bespreken hoe vanuit een ESG-perspectief iedere portefeuille sterker gemaakt kan worden. Wij nemen u graag mee hoe Russell Investments, als Multi-Manager, via gedetailleerde rapportages en persoonlijke interactie met onderliggende vermogensbeheerders, gestelde ESG doelen weet te bereiken. Daarmee geven wij u inzage hoe over te gaan van een traditionele portefeuille naar de portefeuille van de toekomst, inclusief traditionele asset classes en alternatieve asset classes.

 

Maatschappelijk verantwoord rapporteren, wat kunt u van uw custodian verwachten?
Benjamin Versluijs, Northern Trust

Nu meer en meer beleggingsportefeuilles naar MVB-beleid worden beheerd, zal de volgende stap zijn dat uw deelnemers, de toezichthouder en de maatschappij resultaten willen zien van uw beleid. Hierbij zullen thema’s als transparantie, onafhankelijkheid en meetbaarheid een belangrijke invulling krijgen. Tot op heden werden custodians vooral gebruikt voor de controle op de uitsluitingslijst. Wij presenteren graag hoe custodians in samenwerking met klanten kunnen helpen in een duidelijke, overzichtelijke en meetbare rapportage, opgesteld aan de hand van uw specifieke MVB-beleid.

Biografieën Sprekers

Gertjan Medendorp, Aegon Asset Management
Gertjan werkt als Senior Investment Strategist in het Fiduciairy Services & Investment Solutions team van Aegon Asset Management. Vanuit deze rol is hij medeverantwoordelijk voor het strategisch beleggingsadvies aan fiduciaire klanten. Hierbij heeft hij een extra focus op ESG.  

Gertjan heeft ruime ervaring in concretiseren van overtuigingen en doelstellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen in het beleggingsbeleid. Verder houdt hij zich bezig met het (door)ontwikkelen van beleggingsoplossingen voor een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. 

Gertjan is een Chartered Financial Analyst en neemt namens Aegon Nederland en Aegon Asset Management deel aan de Institutional Investors Group on Climate Change. Dit is een netwerk van 240 investeerders (€33 triljoen AuM) die ondersteuning biedt bij het mobiliseren van kapitaal voor de transitie naar een meer duurzame economie.

Mark Leeijen, Achmea Investment Management

Mark Leeijen is sinds 2013 werkzaam bij Achmea Investment Management als Client Portfolio Manager. In die rol adviseert hij pensioenfondsen op het gebied van asset allocatie, portfolioconstructie en -management, investment strategy en risicomanagement. Daarvoor heeft Mark gewerkt als Consultant Investment Solutions bij Aegon Asset Management. Mark heeft een Masters Degree in Economics en Finance aan de Universiteit van Tilburg, is DSI-gecertificeerd en is CFA Charterholder.

Manon Savelkouls, T. Rowe Price

Manon Savelkouls is relatiemanager voor Global Investment Management Services (GIMS) van T. Rowe Price, de divisie die verantwoordelijk is voor de institutionele activiteiten wereldwijd.

Mevrouw Savelkouls heeft 15 jaar ervaring op het gebied van vermogensbeheer.
Voordat ze bij T. Rowe Price kwam in 2018, werkte ze meer dan 11 jaar bij BlackRock als relatiemanager voor de institutionele markt in de Benelux. Daarvoor werkte ze voor KPMG en Cargill Investor Services.

Mevrouw Savelkouls behaalde cum laude een Master of Science in Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is ook een RBA-charterhouder (CFA Society VBA Netherlands).

Daan Luining, Meatable

Daan Luining is de oprichter van de gekweekte vleesstartup Meatable.

Daan begon zijn carrière als onderzoeker waar hij werkte aan de allereerste gekweekte hamburger. Hij werd, vervolgens, wetenschappelijk directeur bij de New Harvest, een organisatie zonder winstoogmerk in New York.

Terug in Nederland starte Daan ‘Meatable’ om 100% echt vlees te maken zonder dat een dier er ooit voor hoeft te sterven.

Helma Verkouw, Russell Investments

Helma Verkouw is de client executive voor Russell Investments Noord Europa en een expert op het gebied van duurzaam beleggen. Zij is verantwoordelijk voor het beheer van strategische klantrelaties en het ontwikkelen van duurzaam verantwoorde beleggingsportefeuilles. Helma is medeoprichter en lead member van Russell Investments ESG Global  Council sinds 2009, die de duurzaamheidsagenda en productontwikkeling voor het bedrijf bepaalt. Zij heeft 25 jaar werkervaring in de vermogensbeheer industrie en werkt sinds 2006 voor Russell Investments.

Benjamin Versluijs, Northern Trust

Benjamin kwam in 2018 bij Northern Trust Global Services Ltd. Benjamin is verantwoordelijk voor de bedrijfsontwikkeling in Nederland en bredere Benelux-regio.

Benjamin werkt reeds 17 jaar in de financiële industrie. Voor zijn toetreding tot Northern Trust werkte hij in commerciële en relatiebeheer-functies bij State Street en de lokale depositaries van Euroclear in Nederland, België en Frankrijk alsmede hun hoofdkantoor Euroclear Bank in Brussel.

MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

Northern Trust is een toegewijde en betrokken organisatie. Benjamin is actief in de gemeenschap en ondersteunt onder andere initiatieven van het Veteranen Instituut. In zijn vrije tijd is hij actief in het bestuur van een liefdadigheidsvereniging verbonden aan de Diergaarde in Rotterdam.

Christiaan Tromp, IPFOS

Christiaan staat diverse pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en internationale bedrijven bij op het gebied van fiduciair management, integraal risicomanagement, vermogensbeheer, governance en treasury. Deze brede werkervaring is opgedaan bij diverse ondernemingen waaronder Avery Dennison, Mn Services, Atradius, Fortis Investment, Bpf Vervoer, Bpf Bakkers en de ANWB. Christiaan is lid van diverse Raden van Toezicht van pensioenfondsen en verschillende visitatiecommissies. Naast deze activiteiten neemt hij zitting in een aantal beleggingsadvies commissies als externe deskundige.

Het Coronavirus

IPFOS houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij volgen daarbij de richtlijnen en adviezen van Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Bestuurders Conferentie 2020: Donderdag 3 september 2020!

Vanaf 1 juli zijn er weer samenkomsten van maximaal 100 personen toegestaan. Gezien deze positieve ontwikkeling wordt de Bestuurders Conferentie 2020 gehouden op donderdag 3 september 2020. Wij zien ernaar uit u dan te mogen begroeten

Zodra er wijzigingen plaatsvinden zullen wij onze deelnemers via de website en per e-mail informeren.