Informatietafel Bestuurders Voorjaar 2021

Een Crisis, hoge volatility, het pensioenakkoord. Hoe bestendig is mijn beleggingsportefeuille?

Deze bijeenkomst is gericht op:

Bestuurders, leden raden van toezicht, leden van het verantwoordingsorgaan, directeuren van bestuursbureau’s, hoofden van de beleggingsafdeling en de risicomanagers van Pensioenfondsen, Verzekeraars en Charitatieve instellingen.

Datum: woensdag 30 juni 2021
Tijd: 13.30 tot ca. 17.30 uur
Locatie: Kasteel de Wittenburg – Bloemcamplaan 55 – Wassenaar

Het Coronavirus

IPFOS houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij volgen daarbij de richtlijnen en adviezen van Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 

Zodra er wijzigingen plaatsvinden zullen wij onze deelnemers via de website en per e-mail informeren.

Datum: Woensdag 30 juni2021, 13.30 tot ca. 17.30 uur
Locatie: Kasteel de Wittenburg – Bloemcamplaan 55 – Wassenaar

Thema: Een crisis, hoge volatility, het pensioenakkoord.
Hoe bestendig is mijn beleggingsportefeuille? 

 

IPFOS nodigt u van harte uit voor de Informatietafel Bestuurders – Najaar 2020

De coronacrisis heeft vele mensen persoonlijk geraakt. Door de overheden zijn drastische maatregelen genomen. De gevolgen hiervan zijn groot voor zowel ons persoonlijke leven als voor het bedrijfsleven. De aandelenmarkten hebben zwaar geleden, nu zijn de beurzen weer rond ‘all-time highs’. Is dit wel terecht? Een belangrijke vraag is; “hadden wij deze crisis aan kunnen zien komen? En als dat zo is, wat hadden wij dan kunnen doen?”

Naast de coronacrisis hebben de pensioenfondsen ook te maken met een nieuw pensioenakkoord. Hoe gaat dit uitpakken? Wat gaat er veranderen? Wat zijn nu de onzekerheden? Welke maatregelen kunt u nu al nemen met betrekking tot uw portefeuille?

Verschillende sprekers nemen u mee in bovenstaande vraagstukken over mogelijkheden om uw portefeuille te beschermen in een crisis of bij hoge volatiliteit. Tijdens deze tafel zal ook aandacht besteed worden aan het nieuwe pensioenakkoord en de mogelijke gevolgen voor uw portefeuille. Overige vragen zijn:

  • Zijn er leading indicators voor een crisis? Bijvoorbeeld de creditspread?
  • Wat hebben wij geleerd van de meest recente crises?
  • Waar moet een crisisplan/business continuity plan minimaal aan voldoen?
  • Een mandaat versus een beleggingsfonds: de voor- en nadelen in crisistijden.
  • Hoe behoudt u grip op uitbestede activiteiten in het geval van een crisis?
  • Hoe kan men de downside van een portefeuille kostenbewust managen?
  • De mogelijkheden om met de volatility je rendementsdoelstellingen te behalen.
  • De checks & balances bij het gebruik van derivaten.
  • Wat zijn de mogelijke invloeden van het nieuwe pensioenakkoord op de beleggingsportefeuille?
  • Hoe draagt de energietransitie bij tot de post-Covid recovery?

 

De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: Aegon Asset Management, BNP Paribas Asset Management, ITS, Morgan Stanley en Tikehau Capital.

Het aantal deelnemers is beperkt tot ca. 50 personen. Wilt u deelnemen aan deze Informatietafel (waarbij de geldende RIVM richtlijnen worden opgevolgd), meldt u zich dan aan via bovenstaand formulier. 

Vriendelijke groet,
Team IPFOS

Agenda

13:30 – 14:00       Ontvangst & Registratie 
14:00 – 14:10  Welkom & IntroductieChristiaan Tromp,
IPFOS
14:10 – 14:40This time it’s different (again)

Olaf van den Heuvel,
Aegon Asset Management

14:40 – 15:10

De rol van de energietransitie in de Covid-19 recovery

Pierre Abadie,
Tikehau Capital
15:10 – 15:40Fireside chat with Ted Eliopoulos, Vice Chairman Morgan Stanley Investment Management and former Investment Officer – CalPERSTed Eliopoulos,
Morgan Stanley
15:40 – 16:10Pauze 
16:10 – 16:30  Update van de aanpak van COVID-19 en zijn pandemische opvolger: anticiperend risico-communiceren en doorluchten, preventief en medisch doormodderen met zo min mogelijk maatschappelijke ontwrichting

Jan Willem Coebergh, Prof Em 
Erasmus MC

16:30 – 17:00Het nieuwe pensioenstelsel: de mogelijke implicaties voor uw beleggingsbeleidMaurice Kraaijenbrink,
BNP Paribas Asset Management
17:00 – 17:30Doorkijkverplichting voor beleggingsfondsen, een extra kostenpost of juist extreem nuttig?Hans Roodhorst,
International Trust Services
17:30Sluiting & Netwerkborrel 

Olaf van den Heuvel, Aegon Asset Management

Olaf van den Heuvel, CFA, CIO Aegon Asset Management NL en hoofd Tactical Asset Allocation, kwam in 2000 bij Aegon Asset Management als portfolio manager Pacific Equities en strateeg. Sinds 2007 leidt Olaf het Multi Asset team, verantwoordelijk voor de multi-asset mandaten, asset allocatie en de strategische visie op asset classes voor Aegon Asset Management in Nederland. Sinds 2014 is hij lid van de Global Asset Voting Committee. Olaf heeft Economie gestudeerd aan de Universiteit Tilburg en mag de CFA titel voeren.

Pierre Abadie, Tikehau Capital

Pierre Abadie vervoegde het Private Equity team van Tikehau Capital in 2018 om het T2 Energy Transition Fund te lanceren en te leiden. Het fonds heeft een dedicated team van 15 personen die investeren in mid-cap bedrijven in Frankrijk, Benelux, Spanje, Italië en de UK.  Voorheen werkte hij 16 jaar bij Total binnen drie divisies van de groep: Refining, de Total Holding en Gas, Renewables & Power (GRP), waar hij een sterk netwerk ontwikkelde. Hij deed significante ervaring op van upstream tot renewables. Pierre had achteréénvolgens de leiding over de wereldwijde GRP activiteiten van Total en ontwikkelde, structureerde en financierde Gas, Renewables & Power projecten.

Ted Eliopoulos, Morgan Stanley

Ted is the Vice Chairman & Head of Strategic Partnerships at Morgan Stanley Investment Management (MSIM). He is also a member of the Investment Management Operating Committee, Co-Chair of the Sustainable Investing Council, and Senior Sponsor of MSIM’s Diversity Council. Before joining Morgan Stanley in 2019, Ted served as the Chief Investment Officer at California Public Employees’ Retirement System (CalPERS). From 2007 to 2014, he held various leadership roles at CalPERS including interim Chief Investment Officer and Senior Investment Officer of Real Estate and Real Assets. From 2002 to 2006, he served as the Chief Deputy Treasurer and Deputy Treasurer at the California State Treasurer’s Office. Ted has also held positions in both the private and public sectors, including real estate development and in environmental management with the U.S. Department of Energy. He began his career at Latham & Watkins as an attorney in the real estate division. Ted’s past board affiliations include the U.S. Real Estate Roundtable and the Pension Real Estate Association and the Sustainability Accounting Standards Board’s Investor Advisory Group and is on the Alliance for Southern California Innovation’s Advisory Council. He received a Bachelor’s degree, magna cum laude, with honors, in comparative literature from Dartmouth College and holds a Juris Doctor degree from the University of Virginia.

Jan Willem Coebergh, Prof Em, Sociaal-geneeskundige-epidemioloog, Erasmus MC

Jan Willem Coebergh (1946) werd opgeleid in de sociale (groepsgerichte) geneeskunde in Leiden sinds 1974 en de epidemiologie in Rotterdam sinds 1991. Hij promoveerde in 1991 met studies van trends in de frequentie en prognose van kanker bij jong en oud. Hij boetseerde toekomstverkenningen in de kankerbestrijding (voor Overheid en KWF) gericht op vroegtijdige signalering en ruime beschikbaarheid van curatieve en palliatieve zorg en stijgende aandacht voor levenskwaliteit op basis van studies in Brabant en Limburg. En met de landelijke registratie ook in Europees verband. Van 2003 tot 2013 was hij voorzitter van de Federatie van Medisch-wetenschappelijke Verenigingen (FEDERA), zelfregulering en regelneming via Gedragscodes realiserend. Sinds 7 jaar met emeritaat, maar nog actief ontwikkelingen in de Volksgezondheid volgend.
Sinds 2004 is Maurice werkzaam op het vakgebied van LDI en fiduciair management. In deze rol was Maurice verantwoordelijk voor het beheer van LDI portefeuilles en het geven van strategisch advies op balansniveau.

Maurice Kraaijenbrink, BNP Paribas Asset Management

Maurice Kraaijenbrink, Head of Portfolio Design in Solutions & Client Advisory – Multi Asset, Quantitative & Solutions (MAQS) investment groep van BNP Paribas Asset Management
Maurice is sinds 2019 hoofd van Portfolio Design en verantwoordelijk voor strategisch beleggingsadvies aan pensioenfondsen, verzekeraars en bedrijven.
In 2000 startte Maurice bij ABN Amro Bank en bekleedde hij diverse functies.
Sinds 2004 is Maurice werkzaam op het vakgebied van LDI en fiduciair management. In deze rol was Maurice verantwoordelijk voor het beheer van LDI portefeuilles en het geven van strategisch advies op balansniveau.

Hans Roodhorst, International Trust Services

Na een korte start in de accountancy is Hans bij Robeco terecht gekomen en heeft daarbij verschillende functies doorlopen op het gebied van Finance & Control en Institutioneel vermogensbeheer. Via diverse functies veel ervaring opgebouwd in het implementeren van nieuwe mandaten, fiduciaire klanten en vermogensbeheerfondsen. Als leidinggevende van het Client Service & Reporting team was hij operationeel verantwoordelijk voor alle institutionele klanten en fondsen distributeurs wereldwijd. Dit team leverde tevens alle denkbare klant, fondsen en toezichthouderrapportages.
Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor het relatiebeheer en de business development activiteiten van Institutional Trust Services (ITS).
ITS levert zowel back- als mid-office diensten aan pensioenfondsen, vermogensbeheerders en family offices inclusief bijbehorende toezichthouder rapportages.
Naast de dagelijkse activiteiten is hij ook 8 jaar bestuurder geweest bij het Robeco pensioenfonds met als voornaamste aandachtsgebied het beheer en monitoring van uitbestedingsrelaties.
Volgens zijn eigen zeggen mag iedereen hem vragen stellen over de operationele inrichting van beleggingsadministraties, bijbehorende rapportages en uitbesteding van activiteiten.

Christiaan Tromp, IPFOS

Christiaan staat diverse pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en internationale bedrijven bij op het gebied van fiduciair management, integraal risicomanagement, vermogensbeheer, governance en treasury. Deze brede werkervaring is opgedaan bij diverse ondernemingen waaronder Avery Dennison, Mn Services, Atradius, Fortis Investment, Bpf Vervoer, Bpf Bakkers en de ANWB. Christiaan is lid van diverse Raden van Toezicht van pensioenfondsen en verschillende visitatiecommissies. Naast deze activiteiten neemt hij zitting in een aantal beleggingsadvies commissies als externe deskundige.