Bestuurders Conferentie 2021

Maatschappelijk verantwoord beleggingen is meer dan het ondertekenen van een convenant.

Datum: donderdag 9 september 2021
Tijd: 13.30 tot ca. 18.00 uur
BBQ: vanaf 18.00 uur
Locatie: Scheltema – Marktsteeg 1 – Leiden

IPFOS nodigt u van harte uit voor de Bestuurders Conferentie 2021 

Er zijn steeds meer pensioenfondsen en verzekeraars die naast het financieel rendement ook het maatschappelijk rendement onderdeel laten uitmaken van het beleggingsbeleid. Een veel gehoord argument daarvoor is dat zij zo bijdragen aan een duurzame samenleving waarbij pensioenfondsen en verzekeraars hun deelnemers en klanten van hun uitkering willen laten genieten in een leefbare omgeving.

Maatschappelijk verantwoord beleggen is een vorm van beleggen waarbij de belegger de gevolgen van bedrijfsactiviteiten voor mens, dier en milieu laat meewegen in zijn of haar beleggingsbeslissingen. De vraag hierbij is “welke prioriteit hieraan daadwerkelijk wordt gegeven”. Het eenduidig inzichtelijk maken van de doelstellingen en resultaten op het gebied van MVB blijkt lastig. Toch moeten pensioenfondsen en verzekeraars met elkaar vergeleken kunnen worden. Het convenant geeft geen richting hoe het succes van maatschappelijk verantwoord beleggen gemeten ‘moet’ worden, wat is dan de toegevoegde waarde van dit convenant?

Diverse sprekers nemen u mee in vraagstukken over de verschillende varianten van maatschappelijk verantwoord beleggen en de manieren om de progressie hierin te meten en inzichtelijk te maken. Hierbij zullen de aspecten: rendement, risico en kosten zeker de aandacht krijgen.

  • Wat zijn de maatschappelijke megatrends die de wereld beïnvloeden?
  • Wat zijn de mogelijke valkuilen bij MVB?
  • Waar dient een MVB-proof beleggingsportefeuille aan te voldoen?
  • Maatschappelijk verantwoord beleggen? Thematisch beleggen!
  • Welke aandacht wordt aan ESG / MVO in het selectieproces van beleggingen gegeven?
  • Hoe wordt een ESG due diligence uitgevoerd?
  • Hoe ‘groen’ is mijn portefeuille daadwerkelijk?
  • Hoe kun je ESG-doelstellingen behalen met beleggen in private markten?
  • Uitsluiten of ‘engagen’?

De Conferentie wordt afgesloten met de jaarlijkse zomer BBQ. Hierbij heeft u de keuze uit diverse vlees-, vis- en vegetarische producten.

De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: Achmea Investment Management, BNP Paribas Asset Management, Legal & General Investment Management, Morgan Stanley Investment Management, Northern Trust en Russell Investments.

Wilt u aanwezig zijn bij deze Bestuurders Conferentie, meldt u zich dan aan via bovenstaand formulier.

Vriendelijke groet,

Team IPFOS

Agenda

13:30 – 14:00Ontvangst & Registratie 
14:00 – 14:10  Welkom & IntroductieChristiaan Tromp, IPFOS
14:10 – 14:35  

Maatschappelijk verantwoord beleggen?                     Thematisch beleggen!       

Pieter Oyens, BNP Paribas Asset Management
14:35 – 15:00  Verantwoord beleggen in bedrijfsobligaties – Managen van rendement, risico en ESGCandida de Silva, Morgan Stanley Investment Management
15:00 – 15:25  Verantwoord beleggen in bedrijfsobligaties – Managen van rendement, risico en ESGMarc Rovers, Legal & General Investment Management
15:25 – 15:55  Pauze 
15:55 – 16:20  

Impactbeleggen met Green Bonds                        

Viktor Stunnenberg & Arthur van Mansvelt, Achmea IM

16:20 – 16:45  TCFD en Operationele ImplementatieSustainability and Impact with Private markets investmentsBenjamin Versluijs, Northern Trust
16:45 – 17:10Sustainability and Impact with Private markets investmentsSamantha Steele, Russell Investments
17:10 – 17:35Gecultiveerd vlees, een nieuwe natuurlijke manier om de wereld te voeden – Deel IIDaan Luining, Meatable
17:35 – 17:45  Wrap-up / Sluiting & Barbecue  

Korte inhoud van de presentaties

Volgt

Volgt

Biografieën Sprekers

Pieter Oyens, BNP Paribas Asset Management

Pieter Oyens is sinds 2017 Hoofd strategische marketing bij BNP Paribas Asset Management (BNPP AM). Voorheen was hij Hoofd beleggingsspecialisten Azië bij BNPP AM in Hong Kong. 
Pieter begon zijn carrière bij ABN AMRO Asset Management in Nederland waar hij verschillende rollen vervulde gericht op de ontwikkeling en marketing van beleggingsproducten, onder meer in Azië.
Pieter Oyens studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden; hij behaalde daar een Master of Laws degree (LLM). Hij is ook een CFA charterholder.

Candida de Silva, Morgan Stanley Investment Management

Candida is a senior portfolio specialist and member of the International Equity team. She joined Morgan Stanley in August 2019 and has 19 years of investment industry experience. Candida spent 11 years at BlackRock most recently as Head of the UK Charities & Endowments business, having previously served as Head of EMEA Retail Marketing. Prior to BlackRock, Candida was Executive Director at Goldman Sachs Asset Management following four years at Mellon and its subsidiary Newton Investment Management, covering international marketing for their institutional and intermediary businesses. Candida holds an M.A in Modern Languages from Fitzwilliam College, Cambridge University, and a Postgraduate Diploma in Marketing from the Chartered Institute of Marketing.

Marc Rovers, Legal & General Investment Management

Marc is hoofd van het Euro Credit portfolio managementteam. Hij trad in 2012 in dienst bij LGIM als portfoliomanager in het Pan European Credit team. Daarvoor werkte Marc 12 jaar bij Blackrock, eerst als senior portfoliomanager bij Philips Investment Management in Eindhoven en daarna als Director, Investment Manager in Londen, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor het beheer van (non-financials) investment grade portfolio’s. Marc begon in 1995 in de sector als portfoliomanager bij ABP Investments (nu APG). Hij is afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg met een master in Economie en is een Certified European Financial Analyst (CEFA).

Viktor Stunnenberg, Achmea Investment Management

Viktor is sinds 2015 werkzaam bij Achmea Investment Management en is Lead Portfolio Manager Green Bonds. Hiervoor heeft hij gewerkt als Portfolio Manager Fixed Income bij Univest en Pensioenfonds Hoogovens. Viktor heeft economie en financieel recht gestudeerd aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. In 2010 heeft Viktor de VBA-opleiding voltooid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Arthur van Mansvelt, Achmea Investment Management

Arthur is Senior Engagement Specialist bij Achmea Investment Management. Arthur begon zijn carrière in de financiële sector bij Triodos Investment Management als specialist op gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. In 2019 maakte hij de overstap naar Achmea IM waar hij onder andere betrokken is bij engagement over leefbaar loon in de kledingindustrie, verduurzaming van plastics en behoud van biodiversiteit. Arthur is verantwoordelijk voor het screenen van green bonds voor het Green Bond Fund van Achmea IM. Arthur voltooide de studie economie aan de Universiteit Utrecht.  

Benjamin Versluijs, Northern Trust

Benjamin werkt sinds drie jaar bij Northern Trust. In deze tijd heeft hij bijgedragen aan enkele van onze grotere strategische opdrachten in de EMEA regio.
Voordat hij bij Northern Trust kwam, heeft hij in diverse commerciele en relatiebeheerfuncties gewerkt bij State Street en de lokale depositaries van Euroclear in Nederland, Belgie en Frankrijk, alsmede hun hoofdkantoor Euroclear Bank in Brussel.

SOCIALE VERANTWOORDELIJKHEID
Northern Trust is een toegewijde partner naar de maatschappij. Benjamin is actief in het vrijwilligerswerk en in zijn vrije tijd zit hij in het bestuur van een charitatieve instelling verbonden aan Diergaarde Blijdorp.

Samantha Steele, Russell Investments

Samantha Steele is a Director, heading up private market research in EMEA and portfolio manager for some of our global impact and real estate separate accounts, at Russell Investments. She is a voting member of the Russell Investments Alternatives Subcommittee and serves on numerous Limited Partner Advisory Committees for fund managers. She relocated to London in 2015. Previously Samantha joined Russell Investments Sydney office in April 2010 covering private market investments in Asia, Australia and New Zealand, where she gained significant experience investing in Asia Pacific and working with Asian and Australian investors on implementing bespoke mandates.

Daan Luining, Meatable

Daan Luining is de oprichter van de gekweekte vleesstartup Meatable.
Daan begon zijn carrière als onderzoeker waar hij werkte aan de allereerste gekweekte hamburger. Hij werd, vervolgens, wetenschappelijk directeur bij de New Harvest, een organisatie zonder winstoogmerk in New York.
Terug in Nederland starte Daan ‘Meatable’ om 100% echt vlees te maken zonder dat een dier er ooit voor hoeft te sterven.

Christiaan Tromp, IPFOS

Christiaan heeft expertise en werkervaring op het gebied van fiduciair management, vermogensbeheer, integraal risicomanagement en treasury. Deze ervaring is opgedaan bij institutionele organisaties zoals: Avery Dennison, Mn Services, Atradius, Fortis Investment, Bpf Vervoer, Bpf Bakkers en de ANWB.

Christiaan is lid van diverse Raden van Toezicht en beleggingscommissies bij pensioenfondsen. Daarnaast is hij ook bestuurder en voorzitter van de beleggingscommissie van pensioenfonds Atos.