Bestuurders Conferentie 2022

Beleggen in het kader van MVB, ESG en de SDG’s

Datum: donderdag 8 september 2022
Tijd: 13.30 tot ca. 18.00 uur
BBQ: vanaf 18.00 uur
Locatie: Scheltema – Marktsteeg 1 – Leiden

IPFOS nodigt u van harte uit voor de Bestuurders Conferentie 2021 

Er zijn steeds meer pensioenfondsen en verzekeraars die naast het financieel rendement ook het maatschappelijk rendement onderdeel laten uitmaken van het beleggingsbeleid. Een veel gehoord argument daarvoor is dat zij zo bijdragen aan een duurzame samenleving waarbij pensioenfondsen en verzekeraars hun deelnemers en klanten van hun uitkering willen laten genieten in een leefbare omgeving.

Maatschappelijk verantwoord beleggen is een vorm van beleggen waarbij de belegger de gevolgen van bedrijfsactiviteiten voor mens, dier en milieu laat meewegen in zijn of haar beleggingsbeslissingen. De vraag hierbij is “welke prioriteit hieraan daadwerkelijk wordt gegeven”. Het eenduidig inzichtelijk maken van de doelstellingen en resultaten op het gebied van MVB blijkt lastig. Toch moeten pensioenfondsen en verzekeraars met elkaar vergeleken kunnen worden. Het convenant geeft geen richting hoe het succes van maatschappelijk verantwoord beleggen gemeten ‘moet’ worden, wat is dan de toegevoegde waarde van dit convenant?

Diverse sprekers nemen u mee in vraagstukken over de verschillende varianten van maatschappelijk verantwoord beleggen en de manieren om de progressie hierin te meten en inzichtelijk te maken. Hierbij zullen de aspecten: rendement, risico en kosten zeker de aandacht krijgen.

  • Wat zijn de maatschappelijke megatrends die de wereld beïnvloeden?
  • Wat zijn de mogelijke valkuilen bij MVB?
  • Waar dient een MVB-proof beleggingsportefeuille aan te voldoen?
  • Maatschappelijk verantwoord beleggen? Thematisch beleggen!
  • Welke aandacht wordt aan ESG / MVO in het selectieproces van beleggingen gegeven?
  • Hoe wordt een ESG due diligence uitgevoerd?
  • Hoe ‘groen’ is mijn portefeuille daadwerkelijk?
  • Hoe kun je ESG-doelstellingen behalen met beleggen in private markten?
  • Uitsluiten of ‘engagen’?

De Conferentie wordt afgesloten met de jaarlijkse zomer BBQ. Hierbij heeft u de keuze uit diverse vlees-, vis- en vegetarische producten.

De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: Achmea Investment Management, BNP Paribas Asset Management, Legal & General Investment Management, Morgan Stanley Investment Management, Northern Trust en Russell Investments.

Wilt u aanwezig zijn bij deze Bestuurders Conferentie, meldt u zich dan aan via bovenstaand formulier.

Vriendelijke groet,

Team IPFOS

Agenda

13:30 – 14:00Ontvangst & Registratie 
14:00 – 14:10  Welkom & IntroductieChristiaan Tromp, IPFOS
14:10 – 14:35  

Maatschappelijk verantwoord beleggen?                     Thematisch beleggen!       

Pieter Oyens, BNP Paribas Asset Management
14:35 – 15:00  Verantwoord beleggen in bedrijfsobligaties – Managen van rendement, risico en ESGCandida de Silva, Morgan Stanley Investment Management
15:00 – 15:25  Verantwoord beleggen in bedrijfsobligaties – Managen van rendement, risico en ESGMarc Rovers, Legal & General Investment Management
15:25 – 15:55  Pauze 
15:55 – 16:20  

Impactbeleggen met Green Bonds                        

Viktor Stunnenberg & Arthur van Mansvelt, Achmea IM

16:20 – 16:45  TCFD en Operationele ImplementatieSustainability and Impact with Private markets investmentsBenjamin Versluijs, Northern Trust
16:45 – 17:10Sustainability and Impact with Private markets investmentsSamantha Steele, Russell Investments
17:10 – 17:35Gecultiveerd vlees, een nieuwe natuurlijke manier om de wereld te voeden – Deel IIDaan Luining, Meatable
17:35 – 17:45  Wrap-up / Sluiting & Barbecue  

Korte inhoud van de presentaties

Volgt

Volgt

Biografieën Sprekers

Pieter Oyens, BNP Paribas Asset Management

Pieter Oyens is sinds 2017 Hoofd strategische marketing bij BNP Paribas Asset Management (BNPP AM). Voorheen was hij Hoofd beleggingsspecialisten Azië bij BNPP AM in Hong Kong. 
Pieter begon zijn carrière bij ABN AMRO Asset Management in Nederland waar hij verschillende rollen vervulde gericht op de ontwikkeling en marketing van beleggingsproducten, onder meer in Azië.
Pieter Oyens studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden; hij behaalde daar een Master of Laws degree (LLM). Hij is ook een CFA charterholder.

Candida de Silva, Morgan Stanley Investment Management

Candida is a senior portfolio specialist and member of the International Equity team. She joined Morgan Stanley in August 2019 and has 19 years of investment industry experience. Candida spent 11 years at BlackRock most recently as Head of the UK Charities & Endowments business, having previously served as Head of EMEA Retail Marketing. Prior to BlackRock, Candida was Executive Director at Goldman Sachs Asset Management following four years at Mellon and its subsidiary Newton Investment Management, covering international marketing for their institutional and intermediary businesses. Candida holds an M.A in Modern Languages from Fitzwilliam College, Cambridge University, and a Postgraduate Diploma in Marketing from the Chartered Institute of Marketing.

Marc Rovers, Legal & General Investment Management

Marc is hoofd van het Euro Credit portfolio managementteam. Hij trad in 2012 in dienst bij LGIM als portfoliomanager in het Pan European Credit team. Daarvoor werkte Marc 12 jaar bij Blackrock, eerst als senior portfoliomanager bij Philips Investment Management in Eindhoven en daarna als Director, Investment Manager in Londen, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor het beheer van (non-financials) investment grade portfolio’s. Marc begon in 1995 in de sector als portfoliomanager bij ABP Investments (nu APG). Hij is afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg met een master in Economie en is een Certified European Financial Analyst (CEFA).

Christiaan Tromp, IPFOS

Christiaan heeft expertise en werkervaring op het gebied van fiduciair management, vermogensbeheer, integraal risicomanagement en treasury. Deze ervaring is opgedaan bij institutionele organisaties zoals: Avery Dennison, Mn Services, Atradius, Fortis Investment, Bpf Vervoer, Bpf Bakkers en de ANWB.

Christiaan is lid van diverse Raden van Toezicht en beleggingscommissies bij pensioenfondsen. Daarnaast is hij ook bestuurder en voorzitter van de beleggingscommissie van pensioenfonds Atos.