Rendement en risico in historisch perspectief
Roel Janssen, Follow the Money
Nederland heeft een rijke financiële traditie. Ten tijde van de Republiek maakten innovaties in financiële technieken Nederland tot de bakermat van het moderne financiële kapitalisme. Maar er waren ook schandalen, speculaties en bankencrises.
Aan de hand van mijn recente non-fictieboek Gokkers en Graaiers neem ik in vogelvlucht bekende en onbekende gebeurtenissen in de Nederlandse financiële geschiedenis door. Van de VOC en de tulpenbollengekte in de 17de eeuw tot de actualiteit van de Amsterdamse Zuidas, witwasschandalen en Nederland als het grootste doorstroomland van kapitaal ter wereld.
Wat zijn de relatieve risico’s in een beleggingsportefeuille en hoe kwantificeer je deze?
Koye Somefun, BNP Paribas Asset Management
Beleggen is risico’s nemen waarbij het soms mee maar ook soms tegenzit. En wanneer het dan tegenzit, verwacht je wel dat de genomen risico’s weer snel gaan bijdragen aan het herstel en de veerkracht van de portefeuille. Het beter begrijpen van de relatieve risico’s in de portefeuille kan hierbij helpen. Hoe groot is het aandelenrisico in de portefeuille? Wat gebeurt er als ook verplichtingen worden meegenomen in de analyse? En is er nog een verschil in de risicoverdeling als het relatief goed of slecht gaat?
Met behulp van resultaten uit een recente publicatie van ons in Quantitative Finance, leg ik, aan de hand van een praktisch voorbeeld van een pensioenfonds, uit hoe zo’n analyse het best uitgevoerd kan worden en waarom volatility niet de juiste risicomaatstaf is. Value at Risk maar vooral Expected Shortfall zijn veel geschiktere risicomaatstaven maar voordat je deze kan gebruiken is er wel een kleine aanpassing nodig.
Het risico van kortere settlementcycli in Noord Amerika mitigeren
Gerard Walsh, Northern Trust
In 2023 heeft de Security Exchange Commission (SEC) een aangepaste wetgeving aangenomen waarbij settlementcycli worden verkort van T+2 naar T+1. Hiermee verwacht de SEC kwetsbaarheden uit het systeem te halen, welke veelal worden veroorzaakt door tijdelijk verhoogde volatiliteit.
Met deze wetswijziging zal het tegenpartijrisico worden beperkt, waardoor er minder margin benodigd is en meer liquiditeit beschikbaar is. Voor pensioenfondsen betekent dit dat hun vermogensbeheerders trade allocaties en bevestigingen op trade date compleet moeten hebben.
Gerard Walsh zal ingaan op het vraagstuk hoe om te gaan met de uitdagingen in het operating model voor partijen die niet in Noord Amerika actief zijn, teneinde boetes voor te late settlement te voorkomen.
Onzekerheid vraagt om veerkrachtig beleggen
Lex Hoogduin, GloComNet B.V.
De toekomst is fundamenteel onzeker. Traditioneel risicomanagement op basis van kwantitatieve waarschijnlijkheden, kansverdelingen en modellen is beperkter toepasbaar en heeft een zwakkere basis in de wetenschap dan vaak wordt gedacht. Als gevolg van het bestaan van fundamentele onzekerheid geldt de wet van de potentiële verrassing. Omgaan met fundamentele onzekerheid is vooral omgaan met (potentiële) verrassingen. Dit zal worden toegelicht en wat worden uitgewerkt. Een belangrijk aspect van het omgaan met (potentiële) verrassingen is veerkrachtig handelen, dat wil zeggen a. het zoveel mogelijk voorkomen en beperken van de gevolgen van potentiële negatieve verrassingen voor zijn/haar activiteiten (veiligheid) en b. het herstellen van de effecten van negatieve verrassingen op zijn/haar activiteiten en levensvatbaar blijven. Vervolgens zal worden ingegaan op de vraag hoe een beleggingsportefeuille veerkrachtig kan worden gemanaged.
Building Resilience: Mitigating Tail Risks in an Uncertain Decade
Thomas Maloney, AQR Capital Management Europe
What are the main market and macroeconomic risks faced by pension portfolios in the 2020s and beyond? Can those risks be mitigated, and at what cost to long-run returns? This presentation explores the topic of risk mitigation and identifies those asset classes and strategies offering the best trade-off of boosting resilience without impacting long-run portfolio performance.
Beheersing ESG risico’s. “Best PAI (Principle Adverse Impact) practices”
Hans Roodhorst, Institutional Trust Services
De presentatie gaat over de best practices die je kan gebruiken bij het goed Interpreteren van de Principle adverse Impact indicatoren. Het betreft dan de zogenaamde PAIS die vanuit de SFDR regelgeving verplicht zijn om te rapporteren. Wat zeggen de getallen en hoe verhouden die zich tot de collega pensioenfondsen?