Informatietafel bestuurders, Najaar 2024

Highlights van 2024 en de verwachtingen voor 2025 en verder & Het potentieel van AI bij het optimaliseren van uw beleggingsportefeuille!

Deze bijeenkomst is gericht op:

Bestuurders, leden raden van toezicht, leden van het verantwoordingsorgaan, directeuren van bestuursbureau’s, hoofden van de beleggingsafdeling en de risicomanagers van Pensioenfondsen, Verzekeraars en Charitatieve instellingen.

Datum: Vrijdag 29 november 2024
Tijd: 13:30 tot ca. 18:00
Locatie: Kasteel Duivenvoorde – Laan van Duivenvoorde 4 – Voorschoten
De informatietafel wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Uw digitale Goodiebag.

Exclusieve informatie voor de sprekers.

Bekijk uw digitale goodiebag

Informatie voor de sprekers
Bekijk uw digitale goodiebag

Het Coronavirus

IPFOS houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij volgen daarbij de richtlijnen en adviezen van Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mocht om wat voor redenen dan ook het event niet doorgaan, dan informeren wij onze deelnemers via de website en per e-mail.

IPFOS nodigt u van harte uit voor de Informatietafel Bestuurders – Najaar 2024.

Highlights van 2024 en de verwachtingen voor 2025 en verder &
Het potentieel van AI bij het optimaliseren van uw beleggingsportefeuille!

Aandachtspunten die aan bod komen zijn:

  • Highlights van 2024 en verwachtingen voor 2025 en verder:
      • Trends: Welke ontwikkelingen zijn essentieel om in de gaten te houden?
      • Aandelenallocatie en sectorrotatie: Door de marktdynamiek in 2024 en de verwachtingen voor 2025 kunnen sectorrotaties worden overwegen.
      • Rentegevoeligheid en obligatiestrategieën: is het verstandig om de allocatie naar vastrentende waarden te herzien?
  • AI in portefeuilleoptimalisatie:
      • We bespreken de laatste ontwikkelingen in AI en hoe deze technologie steeds meer wordt toegepast in portefeuillebeheer en beleggingsstrategieën.
      • Praktische toepassingen van AI: Wat zijn de mogelijkheden van AI voor het verbeteren van risicomanagement, het optimaliseren van portefeuilles, en het mogelijk voorspellen van marktbewegingen?
      • AI als strategisch hulpmiddel: Hoe kun je AI integreren in je bestaande beleggingsprocessen
  •  WTP-status: Wat is de huidige stand van zaken rondom de Wet Toekomst Pensioenen?

Wilt u deelnemen aan deze Informatietafel, meldt u zich dan aan via bovenstaand formulier.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Vriendelijke groet,
Christiaan Tromp

Gastspreker: Ammy Vogtlander – Complexity & New Economic Thinking

De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: AQR Capital Management, J.P. Morgan Asset Management, Morgan Stanley Investment management, MSCI, Northern Trust en KKL Partners.

Wilt u deelnemen aan deze Informatietafel, meldt u zich dan aan via het formulier op deze pagina.

De informatietafel wordt afgesloten met een panel- en participantendiscussie onder leiding van Marius Rietdijk. Tijdens deze discussie kunt u uw aandachtspunten ‘Challengen’ met de sprekers.

De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: BNP Paribas Asset Management, BlueInsight, Northern Trust, PIMCO, Polen Capital, State Street Global Advisors en Serenty.

Wilt u deelnemen aan deze Informatietafel, meldt u zich dan aan via bovenstaand formulier.

Vriendelijke groet,
Team IPFOS

Agenda

13:30 – 14:00Ontvangst & Registratie 
14:00 – 14:10Welkom & IntroductieChristiaan Tromp, IPFOS
14:10 – 14:40Rendement en risico in historisch perspectief “Van Tulpenmanie naar Cryptomanie?”

Roel Janssen, Follow the Money

14:40 – 15:10Wat zijn de relatieve risico’s in een beleggingsportefeuille en hoe kwantificeer je deze?Koye Somefun, BNP Paribas Asset Management
15:10 – 15:40Het risico van kortere settlementcycli in Noord AmerikaGerard Walsh, Northern Trust Asset Servicing
15:40 – 16:10Pauze 
16:10 – 16:40Onzekerheid vraagt om veerkrachtig beleggenLex Hoogduin, GloComNet B.V.
16:40 – 17:10Building Resilience: Mitigating Tail Risks in an Uncertain Decade

Thomas Maloney, AQR Capital Management

17:10 – 17:40  Beheersing ESG risico’s. “Best PAI (Principle Adverse Impact) practices”Hans Roodhorst, Institutional Trust Services
17:40Sluiting & NetwerkborrelChristiaan Tromp, IPFOS

Sprekers

Roel Janssen – Auteur en Financieel Journalist – Follow the Money

Roel Janssen is journalist en auteur van zowel fictie- als non-fictie boeken. Hij heeft ruim dertig jaar gewerkt voor NRC Handelsblad (nu: NRC), als correspondent in Brazilië en Brussel, als financieel-economisch redacteur en als commentator (schrijver van hoofdartikelen).

 

Hij heeft een aantal spannende boeken en non-fictieboeken geschreven met een financieel plot of onderwerp. Zijn recentste boek is Gokkers en Graaiers, van de VOC tot de Amsterdamse Zuidas, dat is uitgegeven bij Follow the Money.

Roel Janssen heeft sociologie gestudeerd in Leiden en Amsterdam en hij is gepromoveerd op een onderzoek in volksbuurten van Bogotá, Colombia. Hij woont in Den Haag.

Christiaan Tromp, IPFOS

Christiaan heeft expertise en werkervaring op het gebied van fiduciair management, vermogensbeheer, integraal risicomanagement en treasury. Deze ervaring is opgedaan bij institutionele organisaties zoals: Avery Dennison, Mn Services, Atradius, Fortis Investment, Bpf Vervoer, Bpf Bakkers en de ANWB.

Christiaan is lid van diverse Raden van Toezicht en beleggingscommissies bij pensioenfondsen. Daarnaast is hij ook bestuurder en voorzitter van de beleggingscommissie van pensioenfonds Atos.

Korte inhoud van de presentaties

Rendement en risico in historisch perspectief
Roel Janssen, Follow the Money

Nederland heeft een rijke financiële traditie. Ten tijde van de Republiek maakten innovaties in financiële technieken Nederland tot de bakermat van het moderne financiële kapitalisme. Maar er waren ook schandalen, speculaties en bankencrises.

Aan de hand van mijn recente non-fictieboek Gokkers en Graaiers neem ik in vogelvlucht bekende en onbekende gebeurtenissen in de Nederlandse financiële geschiedenis door. Van de VOC en de tulpenbollengekte in de 17de eeuw tot de actualiteit van de Amsterdamse Zuidas, witwasschandalen en Nederland als het grootste doorstroomland van kapitaal ter wereld.


Wat zijn de relatieve risico’s in een beleggingsportefeuille en hoe kwantificeer je deze?
Koye Somefun, BNP Paribas Asset Management

Beleggen is risico’s nemen waarbij het soms mee maar ook soms tegenzit. En wanneer het dan tegenzit, verwacht je wel dat de genomen risico’s weer snel gaan bijdragen aan het herstel en de veerkracht van de portefeuille. Het beter begrijpen van de relatieve risico’s in de portefeuille kan hierbij helpen. Hoe groot is het aandelenrisico in de portefeuille? Wat gebeurt er als ook verplichtingen worden meegenomen in de analyse? En is er nog een verschil in de risicoverdeling als het relatief goed of slecht gaat?

Met behulp van resultaten uit een recente publicatie van ons in Quantitative Finance, leg ik, aan de hand van een praktisch voorbeeld van een pensioenfonds, uit hoe zo’n analyse het best uitgevoerd kan worden en waarom volatility niet de juiste risicomaatstaf is. Value at Risk maar vooral Expected Shortfall zijn veel geschiktere risicomaatstaven maar voordat je deze kan gebruiken is er wel een kleine aanpassing nodig.


Het risico van kortere settlementcycli in Noord Amerika mitigeren
Gerard Walsh, Northern Trust

In 2023 heeft de Security Exchange Commission (SEC) een aangepaste wetgeving aangenomen waarbij settlementcycli worden verkort van T+2 naar T+1. Hiermee verwacht de SEC kwetsbaarheden uit het systeem te halen, welke veelal worden veroorzaakt door tijdelijk verhoogde volatiliteit.

Met deze wetswijziging zal het tegenpartijrisico worden beperkt, waardoor er minder margin benodigd is en meer liquiditeit beschikbaar is. Voor pensioenfondsen betekent dit dat hun vermogensbeheerders trade allocaties en bevestigingen op trade date compleet moeten hebben.

Gerard Walsh zal ingaan op het vraagstuk hoe om te gaan met de uitdagingen in het operating model voor partijen die niet in Noord Amerika actief zijn, teneinde boetes voor te late settlement te voorkomen.


Onzekerheid vraagt om veerkrachtig beleggen

Lex Hoogduin, GloComNet B.V.

De toekomst is fundamenteel onzeker. Traditioneel risicomanagement op basis van kwantitatieve waarschijnlijkheden, kansverdelingen en modellen is beperkter toepasbaar en heeft een zwakkere basis in de wetenschap dan vaak wordt gedacht. Als gevolg van het bestaan van fundamentele onzekerheid geldt de wet van de potentiële verrassing. Omgaan met fundamentele onzekerheid is vooral omgaan met (potentiële) verrassingen. Dit zal worden toegelicht en wat worden uitgewerkt. Een belangrijk aspect van het omgaan met (potentiële) verrassingen is veerkrachtig handelen, dat wil zeggen a. het zoveel mogelijk voorkomen en beperken van de gevolgen van potentiële negatieve verrassingen voor zijn/haar activiteiten (veiligheid) en b. het herstellen van de effecten van negatieve verrassingen op zijn/haar activiteiten en levensvatbaar blijven. Vervolgens zal worden ingegaan op de vraag hoe een beleggingsportefeuille veerkrachtig kan worden gemanaged.

Building Resilience: Mitigating Tail Risks in an Uncertain Decade
Thomas Maloney, AQR Capital Management Europe

What are the main market and macroeconomic risks faced by pension portfolios in the 2020s and beyond? Can those risks be mitigated, and at what cost to long-run returns? This presentation explores the topic of risk mitigation and identifies those asset classes and strategies offering the best trade-off of boosting resilience without impacting long-run portfolio performance.


Beheersing ESG risico’s. “Best PAI (Principle Adverse Impact) practices”
Hans Roodhorst, Institutional Trust Services

De presentatie gaat over de best practices die je kan gebruiken bij het goed Interpreteren van de Principle adverse Impact indicatoren. Het betreft dan de zogenaamde PAIS die vanuit de SFDR regelgeving verplicht zijn om te rapporteren. Wat zeggen de getallen en hoe verhouden die zich tot de collega pensioenfondsen?