Is de tijd nu wel rijp voor Overlay en Derivaten… om staartrisico’s (beter) te managen?
Raymond de Kuiper, BNP Paribas Asset Management
“Het nieuwe pensioencontract opent voor zowel de invaarproblematiek als het dagelijks portfolio management, de discussie over het beheersen van staartrisico’s binnen de beleggingsportefeuille. Tussen nu en het werkelijke invaarmoment is het niet wenselijk dat dekkingsgraden volatiel gaan bewegen, omdat extreme marktbewegingen tot complicaties kunnen leiden tijdens de transitieperiode. Actief management van de neerwaartse risico’s wordt – of is – daarmee een zeer belangrijk aspect, waardoor de prioriteit van het beheersen van staartrisico’s belangrijker wordt. Door de juiste toepassing van afgeleide instrumenten “derivaten” – op zowel aandelen als vastrentende waarden – kunnen deze staartrisico’s beter gemanaged worden zonder aan- en verkoop van de onderliggende portefeuille.
Een veel gehoord tegenargument zijn de (opportunity)kosten van de derivaten, en het complexe karakter. In de privésfeer worden echter – veelal onbewust – “derivaten” gebruikt. Denk aan de energierekening met een maximumprijs of de hypotheek met een variabele rente met een plafond, wat wellicht uitlegbaarheid van derivaten aan de deelnemers kan vergroten. Via een aantal bestaande klantsituaties wordt inzicht gegeven – dat bij juist gebruik – actieve asset allocatie in combinatie met derivaten een methodiek is voor het beheren van pensioenvermogen in aanloop naar, alsmede binnen, de nieuwe kaders van de pensioenwereld.“
Efficiënte neerwaartse bescherming binnen de aandelenportefeuille
Hélène Veltman, State Street Global Advisors
Er zijn verschillende manieren om neerwaartse bescherming toe te voegen aan de aandelenportefeuille.
Het kiezen van de beste en meest efficiënte aanpak is een uitdaging en de mate van succes hangt sterk af van hoe de markten evolueren.
We maken onderscheid tussen drie mogelijke economische scenario’s: een milde recessie, een sterke recessie en een abrupte neerwaartse schok veroorzaakt door onverwacht negatief nieuws. Voor elk van deze nemen we een aantal strategieën onder de loep en evalueren het risico en rendement impact op de aandelenportefeuille.
Het zekere voor het onzekere, of is het andersom?
Ammy Vogtlander, BlueInsights
2022 was een roerig jaar en de toekomst lijkt even grillig: hoge inflatie, een turbulente energietransitie, opeenvolgende pandemieën en klimaatverandering. Steeds vaker rijst de vraag of onze huidige beleggingsstrategieën en risicomodellen voldoende zijn om deze enorme uitdagingen het hoofd te bieden. Moeten we ons enkel richten op Black Swans – verrassende gebeurtenissen met potentieel extreme gevolgen – of zijn we inmiddels in een tijd van Dragon Kings beland – extreme gebeurtenissen waarvan we weten dat ze eraan komen? En nog belangrijker, is het mogelijk om het tij nog te keren? Ammy neemt ons mee naar de kern van systeem falen en crashes en biedt inzicht in hoe pensioenfondsen hun toekomstige risico’s kunnen beperken. Ze biedt niet alleen een nieuw perspectief waarin systeemrisico’s beter kunnen worden ingeschat, maar laat ook zien hoe beleggers een rol kunnen spelen bij het terugdringen ervan.
Hoe beïnvloeden ESG-gerelateerde overwegingen de beleggingsresultaten
Valeria Dinershteyn, Northern Trust Asset Management
De afgelopen 20 jaar heeft ESG-beleggen een grote invloed gehad op de manier waarop vermogen beheerd wordt. Hoewel nog niet duidelijk is of ESG-compliant portefeuilles tot betere beleggingsresultaten leiden, vormen ESG-factoren steeds meer risico’s voor beleggingsportefeuilles. Een vraag die steeds vaker wordt gesteld is “Hoe beïnvloeden ESG-gerelateerde overwegingen de beleggingsresultaten?”. Om het antwoord te achterhalen, analyseerden wij meer dan 1300 aandelenstrategieën die meer dan 250 miljard dollar aan activa beheren van institutionele beleggers in Noord-Amerika, Europa en Azië-Pacific. Tijdens de sessie geven we inzicht in:
- Het in kaart brengen van de meest voorkomende ESG-gerelateerde risico’s en hun impact op portefeuilles
- Het identificeren van de verborgen portefeuillerisico’s die samenhangen met ESG
- Het onderzoeken van de belangrijkste factoren die bijdragen aan onbedoelde portefeuille-uitkomsten
Navigating Risk in the US High Yield Universe
Roman Rjanikov, Polen Capital Credit
U.S. High Yield, as an asset class, has historically provided investors with overcompensation for perceived risks. Over the last 25 years, it has offered a slightly lower return compared to U.S. small and mid-cap public equities, but with only half the volatility. In the current market environment, this asset class appears particularly attractive compared to other alternatives. For instance, it offers over three times more spread compared to U.S. Corporate Investment Grade bonds, but with about half as much duration risk. We believe that even better returns can be generated through thoughtful active management, as proven by the 26-year track record of Polen Capital Credit.
Hoe bouw je een portefeuille met aantrekkelijke en stabiele rendementen
Jeroen van Bezooijern, PIMCO
Het is belangrijk robuuste portefeuilles te bouwen, aangezien dit redementen stabiliseert en de risico-rendementsverhouding van de beleggingen verbetert. Dit zal binnen het nieuwe pensioensysteem nog belangrijker worden aangezien fluctuaties in opgebouwde vermogens direct leiden tot fluctuaties in huidige en toekomstige pensioenen. Er zijn een aantal manieren om stabilisatie te verwezenlijken. Ten eerste diversificatie, het breed inzetten van de portefeuille. Dit is een bekend concept, maar wij zien vaak dat verbeteringen mogelijk zijn door breder te beleggen: wereldwijd, in ontwikkelde en opkomende markten, in publieke en private markten, almede actief beheer. Daarnaast kan je strategieën toevoegen die een lage of negatieve beta met aandelenmarkten nastreven, zoals trend following en alternative risk premia beleggingen. En tenslotte is het ook belangrijk naar staartrisico’s te kijken, en daar eventueel beschermingen tegen in te kopen.
Scenarioplanning voor goede en slechte tijden
Marius Rietdijk, VU / Serenty
Scenarioplanning, ook wel ‘stress testing’ genoemd, gaat ervan uit dat we de toekomst niet kunnen voorspellen, maar dat we ons wel een vóórstelling kunnen maken van diverse mogelijke interessante en extreme toekomsten. Deze methodiek die door Shell werd geïntroduceerd toen het voorspellen van de olieprijs onmogelijk bleek, helpt organisaties om zich goed voor te bereiden op de toekomst. Jeroen van der Veer, toenmalig topman van Shell vlak voor de golfoorlog toen hem gevraagd werd wat voor Shell gunstiger was, wel of geen oorlog: “Het maakt ons niet uit. We zijn op beide scenario’s voorbereid.” De methodiek wordt tijdens de presentatie uitgelegd en bestaat uit een zestal stappen:
- SWOT analyse
- Bespreken bedrijfsmodel
- Vaststellen grootste onzekerheden uit de contextuele omgeving (de omgeving waarop je geen
invloed hebt) resulterend in 2 scenariodimensies
- Uitwerken vier scenario’s
- Testen (‘windtunnelen’) huidige business-model aan de beschreven scenario’s
- Conclusies voor het aanpassen van het business-model
Conclusies t.a.v. scenarioplanning als methodiek
Als voorbeeld wordt het beleggingsbeleid van denkbeeldig Pensioenfonds X aan scenario’s blootgesteld.
Scenarioplanning voorkomt kokerdenken, te veel optimisme en doemdenken. Het is een belangrijk hulpmiddel voor de investeerders om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst.