Informatietafel bestuurders, Voorjaar 2024
> Risico’s, complexiteiten en het belang van veerkracht van de beleggingsportefeuille
> Resiliencemanagement versus Risicomanagement
Deze bijeenkomst is gericht op:
Bestuurders, leden raden van toezicht, leden van het verantwoordingsorgaan, directeuren van bestuursbureau’s, hoofden van de beleggingsafdeling en de risicomanagers van Pensioenfondsen, Verzekeraars en Charitatieve instellingen.
Datum: Donderdag 28 maart 2024
Tijd: 13:30 tot ca. 18:00
Locatie: Kasteel Oud Poelgeest – Poelgeesterweg 1 – Oegstgeest
De informatietafel wordt afgesloten met een netwerkborrel.
Uw digitale Goodiebag.
Exclusieve informatie voor de sprekers.
Bekijk uw digitale goodiebag
Informatie voor de sprekers
Bekijk uw digitale goodiebag
Het Coronavirus
IPFOS houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij volgen daarbij de richtlijnen en adviezen van Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mocht om wat voor redenen dan ook het event niet doorgaan, dan informeren wij onze deelnemers via de website en per e-mail.
IPFOS nodigt u van harte uit voor de Informatietafel Bestuurders – Voorjaar 2024.
Bij de constructie van een portefeuille wordt ‘robuustheid’ naast risico, rendement en kosten in ogenschouw genomen. Het is verstandig om hier ‘Adaptive Capacity’ aan toe te voegen. Indien je door omstandigheden uit balans raakt is het van belang voldoende veerkracht te bezitten om weer terug in balans te komen. Maar voordat er begonnen kan worden aan het construeren van een portefeuille is het van belang een goed beeld te hebben van de wereldeconomieën waarin belegd gaat worden. En dit is een lastige, want de geopolitieke risico’s zijn de laatste jaren aanzienlijk toegenomen en helaas krijgen de klimaat- en milieurisico’s hierdoor minderaandacht. Van belang is om bij de belangrijkste lange en korte termijn trends stil te staan.
De VOC was in 1602 de eerste multinationale onderneming gebaseerd op aandelenkapitaal, de tulpenbollengekte van 1637 was de eerste speculatieve bubbel ter wereld. Welke zijn daarna gekomen en hoe hebben wij die beslecht?
Welke afwegingen worden gemaakt bij het beoordelen van risico’s en hun impact? Wat kan dit voor de beleggingsportefeuille betekenen? Kan een downside protectie strategie helpen de risico’s te mitigeren?
Verschillende sprekers nemen u mee in bovenstaande vraagstukken. Daarnaast zal ook stil gestaan worden bij:
- Hoe om te gaan met de vele onzekerheden:
- Diverse oorlogen en geopolitiek
- Inflatie en het marktrente niveau
- Klimaat en Milieu
- Kapitaal bescherming versus downside risk protection
- Verhoogde onzekerheid in het macro-economische klimaat
- Het navigeren en afwegingen tussen diversificatie en verwacht rendement
- Historische lessen vanuit o.a. de eerste beurscrash in 1672
- Het belang van veerkracht van de beleggingsportefeuille
- Nieuwe regelgeving – de invloed van kortere settlementcycli op uw governance
- Sectorbrief DNB: Beheersing ESG-risico’s wat is ‘the best practice’
- SFDR Principal adverse indicators: Hoe te rapporteren over deze 14+2 KPI’s
Gastsprekers:
Lex Hoogduin – Emeritus hoogleraar en universitair docent Rijksuniversiteit Groningen
Roel Janssen – Auteur en Financieel Journalist
De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: AQR Capital Management, BNP Paribas Asset Management, Institutional Trust Services en Northern Trust Asset Servicing.
Wilt u deelnemen aan deze Informatietafel, meldt u zich dan aan via bovenstaand formulier.
Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
Vriendelijke groet,
Christiaan Tromp
Gastspreker: Ammy Vogtlander – Complexity & New Economic Thinking
De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: AQR Capital Management, J.P. Morgan Asset Management, Morgan Stanley Investment management, MSCI, Northern Trust en KKL Partners.
Wilt u deelnemen aan deze Informatietafel, meldt u zich dan aan via het formulier op deze pagina.
De informatietafel wordt afgesloten met een panel- en participantendiscussie onder leiding van Marius Rietdijk. Tijdens deze discussie kunt u uw aandachtspunten ‘Challengen’ met de sprekers.
De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: BNP Paribas Asset Management, BlueInsight, Northern Trust, PIMCO, Polen Capital, State Street Global Advisors en Serenty.
Wilt u deelnemen aan deze Informatietafel, meldt u zich dan aan via bovenstaand formulier.
Vriendelijke groet,
Team IPFOS
Agenda
13:30 – 14:00 | Ontvangst & Registratie | |
14:00 – 14:10 | Welkom & Introductie | Christiaan Tromp, IPFOS |
14:10 – 14:40 | Rendement en risico in historisch perspectief “Van Tulpenmanie naar Cryptomanie?” | Roel Janssen, Follow the Money |
14:40 – 15:10 | Wat zijn de relatieve risico’s in een beleggingsportefeuille en hoe kwantificeer je deze? | Koye Somefun, BNP Paribas Asset Management |
15:10 – 15:40 | Het risico van kortere settlementcycli in Noord Amerika | Gerard Walsh, Northern Trust Asset Servicing |
15:40 – 16:10 | Pauze | |
16:10 – 16:40 | Onzekerheid vraagt om veerkrachtig beleggen | Lex Hoogduin, GloComNet B.V. |
16:40 – 17:10 | Building Resilience: Mitigating Tail Risks in an Uncertain Decade |
Thomas Maloney, AQR Capital Management |
17:10 – 17:40 | Beheersing ESG risico’s. “Best PAI (Principle Adverse Impact) practices” | Hans Roodhorst, Institutional Trust Services |
17:40 | Sluiting & Netwerkborrel | Christiaan Tromp, IPFOS |
Sprekers
Roel Janssen – Auteur en Financieel Journalist – Follow the Money
Roel Janssen is journalist en auteur van zowel fictie- als non-fictie boeken. Hij heeft ruim dertig jaar gewerkt voor NRC Handelsblad (nu: NRC), als correspondent in Brazilië en Brussel, als financieel-economisch redacteur en als commentator (schrijver van hoofdartikelen).
Hij heeft een aantal spannende boeken en non-fictieboeken geschreven met een financieel plot of onderwerp. Zijn recentste boek is Gokkers en Graaiers, van de VOC tot de Amsterdamse Zuidas, dat is uitgegeven bij Follow the Money.
Roel Janssen heeft sociologie gestudeerd in Leiden en Amsterdam en hij is gepromoveerd op een onderzoek in volksbuurten van Bogotá, Colombia. Hij woont in Den Haag.
Koye Somefun – Head of Multi-Assets & Solutions in Quant Research Group – BNP Paribas Asset Management
Koye begon in 2007 bij Fortis Investments, later opgegaan in BNP Paribas Asset Management (BNPP AM). Voor zijn huidige rol was Koye o.a. hoofd quant strategieën voor het Multi-Asset team in Londen. Voor BNPP AM werkte Koye bij Robeco, het Centrum voor Wiskunde en Informatica en ORTEC.
Koye heeft een PhD in economie en een master in toegepaste wiskunde van de University of Notre Dame in de VS.
Gerard Walsh – Global Head of Client Solutions, Banking and Markets – Northern Trust
Gerard leads Northern Trust’s Global Banking and Markets Client Solutions group, covering Equities, Fixed Income, FX and Securities Finance. He is responsible for matching Banking and Markets solutions to client needs, including new business development, Target Operating Models and strategic client relationships. Gerard joined Northern Trust in May 2016 with the acquisition of Aviate Global where he was Chief Business Officer.
Before joining Aviate Global in 2014, Gerard spent 10 years at Schroder Investment Management where he had held a number of senior roles in institutional client-facing operational and project management. Prior to Schroders, Gerard headed business change management at Telewest Communications (now Virgin Media) and worked in the consulting industry for Accenture and Deloitte.
Gerard started his career with Mobil Oil in his native New Zealand before moving to Europe in 1998 to complete an MBA at SDA-Bocconi in Italy.
Lex Hoogduin – Emeritus hoogleraar economie – GloComNet B.V.
Lex Hoogduin is emeritus hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en bestuursvoorzitter van GloComNet (Global Complexity Network B.V.), GloComNet heeft als missie mensen, bedrijven, organisaties en overheden te helpen om te floreren ondanks en dankzij de verrassingen die zich in het leven altijd zullen voordoen. Daarnaast is hij actief als commissaris/toezichthouder en adviseur in de financiële sector.
Eerder was hij onder andere adviseur van Wim Duisenberg, de eerste president van de Europese Centrale Bank, global chief economist van Robeco, hoofd van IRIS (onderzoeksbureau van Robeco en Rabobank), hoofd van de monetaire en economische beleidsafdeling van de Nederlandsche Bank (DNB), hoofd van de onderzoeksafdeling van DNB, directielid van DNB, lid van de Centrale Commissie voor de Statistiek, voorzitter van de Betaalvereniging Nederland, lid van de board van de London Stock Exchange Group en voorzitter van de board van LCH Group, LCH Ltd en LCH SA.
Thomas Maloney – European head of the Portfolio Solutions Group – AQR Capital Management
Thomas is European head of the Portfolio Solutions Group, where he focuses on conducting investment research and using AQR’s capabilities to enhance client portfolios. He contributes to white papers and engages clients on topics such as strategic asset allocation and capturing alternative sources of return. He is co-author of several published articles, including “Exploring Macroeconomic Sensitivities” (JoPM), “Understanding Style Premia” (JOI), and “Market Timing: Sin a Little” (JOIM).
Prior to AQR, he was a senior quantitative analyst and portfolio manager at Brevan Howard Asset Management, specializing in quantitative macro strategies and portfolio construction. Thomas earned an M.Phys. in physics with first class honors from the University of Oxford.
Hans Roodhorst – Relatiebeheer & Business Development – Institutional Trust Services
Na een korte start in de accountancy is Hans werkzaam geweest bij Robeco en heeft verschillende functies doorlopen op het gebied van Finance & Control en Institutioneel vermogensbeheer. In de rollen van implementatiemanager en hoofd client service & Reporting heeft hij veel kennis opgedaan over de operationele kant van portefeuille beheer en rapportage over institutionele vermogens. Naast de dagelijkse activiteiten is hij ook 8 jaar bestuurder geweest bij het Robeco pensioenfonds met als voornaamste aandachtsgebied het beheer en monitoring van uitbestedingsrelaties. Inmiddels weer 4 jaar werkzaam bij Institutional Trust Services (ITS) als account en business development manager. ITS levert back- als mid office diensten aan pensioenfondsen, vermogensbeheerders en family offices inclusief toezichthouder rapportages zoals FTK, S2 en SFDR.
Christiaan Tromp, IPFOS
Christiaan heeft expertise en werkervaring op het gebied van fiduciair management, vermogensbeheer, integraal risicomanagement en treasury. Deze ervaring is opgedaan bij institutionele organisaties zoals: Avery Dennison, Mn Services, Atradius, Fortis Investment, Bpf Vervoer, Bpf Bakkers en de ANWB.
Christiaan is lid van diverse Raden van Toezicht en beleggingscommissies bij pensioenfondsen. Daarnaast is hij ook bestuurder en voorzitter van de beleggingscommissie van pensioenfonds Atos.
Korte inhoud van de presentaties
Rendement en risico in historisch perspectief
Roel Janssen, Follow the Money
Nederland heeft een rijke financiële traditie. Ten tijde van de Republiek maakten innovaties in financiële technieken Nederland tot de bakermat van het moderne financiële kapitalisme. Maar er waren ook schandalen, speculaties en bankencrises.
Aan de hand van mijn recente non-fictieboek Gokkers en Graaiers neem ik in vogelvlucht bekende en onbekende gebeurtenissen in de Nederlandse financiële geschiedenis door. Van de VOC en de tulpenbollengekte in de 17de eeuw tot de actualiteit van de Amsterdamse Zuidas, witwasschandalen en Nederland als het grootste doorstroomland van kapitaal ter wereld.
Wat zijn de relatieve risico’s in een beleggingsportefeuille en hoe kwantificeer je deze?
Koye Somefun, BNP Paribas Asset Management
Beleggen is risico’s nemen waarbij het soms mee maar ook soms tegenzit. En wanneer het dan tegenzit, verwacht je wel dat de genomen risico’s weer snel gaan bijdragen aan het herstel en de veerkracht van de portefeuille. Het beter begrijpen van de relatieve risico’s in de portefeuille kan hierbij helpen. Hoe groot is het aandelenrisico in de portefeuille? Wat gebeurt er als ook verplichtingen worden meegenomen in de analyse? En is er nog een verschil in de risicoverdeling als het relatief goed of slecht gaat?
Met behulp van resultaten uit een recente publicatie van ons in Quantitative Finance, leg ik, aan de hand van een praktisch voorbeeld van een pensioenfonds, uit hoe zo’n analyse het best uitgevoerd kan worden en waarom volatility niet de juiste risicomaatstaf is. Value at Risk maar vooral Expected Shortfall zijn veel geschiktere risicomaatstaven maar voordat je deze kan gebruiken is er wel een kleine aanpassing nodig.
Het risico van kortere settlementcycli in Noord Amerika mitigeren
Gerard Walsh, Northern Trust
In 2023 heeft de Security Exchange Commission (SEC) een aangepaste wetgeving aangenomen waarbij settlementcycli worden verkort van T+2 naar T+1. Hiermee verwacht de SEC kwetsbaarheden uit het systeem te halen, welke veelal worden veroorzaakt door tijdelijk verhoogde volatiliteit.
Met deze wetswijziging zal het tegenpartijrisico worden beperkt, waardoor er minder margin benodigd is en meer liquiditeit beschikbaar is. Voor pensioenfondsen betekent dit dat hun vermogensbeheerders trade allocaties en bevestigingen op trade date compleet moeten hebben.
Gerard Walsh zal ingaan op het vraagstuk hoe om te gaan met de uitdagingen in het operating model voor partijen die niet in Noord Amerika actief zijn, teneinde boetes voor te late settlement te voorkomen.
Onzekerheid vraagt om veerkrachtig beleggen
Lex Hoogduin, GloComNet B.V.
De toekomst is fundamenteel onzeker. Traditioneel risicomanagement op basis van kwantitatieve waarschijnlijkheden, kansverdelingen en modellen is beperkter toepasbaar en heeft een zwakkere basis in de wetenschap dan vaak wordt gedacht. Als gevolg van het bestaan van fundamentele onzekerheid geldt de wet van de potentiële verrassing. Omgaan met fundamentele onzekerheid is vooral omgaan met (potentiële) verrassingen. Dit zal worden toegelicht en wat worden uitgewerkt. Een belangrijk aspect van het omgaan met (potentiële) verrassingen is veerkrachtig handelen, dat wil zeggen a. het zoveel mogelijk voorkomen en beperken van de gevolgen van potentiële negatieve verrassingen voor zijn/haar activiteiten (veiligheid) en b. het herstellen van de effecten van negatieve verrassingen op zijn/haar activiteiten en levensvatbaar blijven. Vervolgens zal worden ingegaan op de vraag hoe een beleggingsportefeuille veerkrachtig kan worden gemanaged.
Building Resilience: Mitigating Tail Risks in an Uncertain Decade
Thomas Maloney, AQR Capital Management Europe
What are the main market and macroeconomic risks faced by pension portfolios in the 2020s and beyond? Can those risks be mitigated, and at what cost to long-run returns? This presentation explores the topic of risk mitigation and identifies those asset classes and strategies offering the best trade-off of boosting resilience without impacting long-run portfolio performance.
Beheersing ESG risico’s. “Best PAI (Principle Adverse Impact) practices”
Hans Roodhorst, Institutional Trust Services
De presentatie gaat over de best practices die je kan gebruiken bij het goed Interpreteren van de Principle adverse Impact indicatoren. Het betreft dan de zogenaamde PAIS die vanuit de SFDR regelgeving verplicht zijn om te rapporteren. Wat zeggen de getallen en hoe verhouden die zich tot de collega pensioenfondsen?